TREBA LI RADITI KARDIO NATAŠTE?

Kardio natašte – mitovi i istina

Često od vježbača koji žele izgubiti višak kilograma čujemo da se odlučuju za kardio natašte u obliku trčanja ili neke druge aerobne aktivnosti. No je li to doista najispravnija odluka te koje su posljedice?

Prvo moramo utvrditi kako uopće gubimo masno tkivo?

Odgovor je, naravno, kalorijskim deficitom, odnosno potrošnjom više energije nego što smo unijeli hranom i pićima. Tijelo, kao posljedicu, tu razliku energije nadoknađuje korištenjem vlastitog masnog tkiva, a u manjem postotku i bjelančevina.

Ono što moramo naučiti je što je aerobni trening te kako on djeluje na naše tijelo.

Aerobni trening je bilo koja fizička aktivnost koja povećava potrošnju kisika koji se koristi metaboličkim procesima organizma, odnosno procesima proizvodnje energije. U toku aerobnog treninga mišići kao gorivo koriste glikogen skladišten u mišićima i jetri. U slučaju da su glikogenski depoi prazni, ulogu energenta preuzimaju masti.

Iz toga proizlazi da se kardio niskog inteziteta u svrhu sagorijevanja masti koristi isključivo kada su glikogenski depoi prazni tj. prije obroka, jer bi se tijelo trebalo relativno brzo prebaciti na trošenje energije iz masti i to je upravo ono što bi nama pomoglo i ubrzalo proces trošenja masnih naslaga.

Ipak, postoje i brojna istraživanja koja pokazuju da kardio natašte nije bolji od onoga koji se radi iza obroka te zbog veće razine kortizola (hormon stresa) u jutarnjim satima, postoji veća šansa za gubitak mišićne mase radeći kardio natašte, što niti jednom vježbaču nije cilj.

Također, bitno je spomenuti da mnogi pobornici kardija natašte koriste razne zabranjene supstance (doping) te na taj način štite mišićnu masu.

Zaključak je jednostavan:

Za gubljenje masnog tkiva relevantan je cjelokupni unos energije kroz 24h te samo vrijeme kardija nije toliko bitno. Kardio natašte stvar je osobne preferencije vježbača. Odlučite li se za kardio natašte, zaštitite mišiće na način da popijete napitak s aminokiselinama prije kardija te neka kardio bude nižeg intenziteta (hodanje, lagana vožnja bicikla) i neka ne traje duže od 30-45 minuta.

 

Reference korištene za članak:

1. Schoenfeld B.J., Aragon A.A., Wilborn C.D., Krieger J.W., Sonmez G.T.: Body composition changes associated with fasted versus non-fasted aerobic exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2014 Nov 18;11(1):54. doi: 10.1186/s12970-014-0054-7

2. Gillen JB, Percival ME, Ludzki A, Tarnopolsky MA, Gibala MJ: Interval training in the fed or fasted state improves body composition and muscle oxidative capacity in overweight women. Obesity (Silver Spring). 2013 Nov;21(11):2249-55. doi: 10.1002/oby.20379.