WHEY PROTEIN – MAGIČNI NAPITAK ILI SAMO DOPUNA PREHRANI?

Posljednjih godina u fitness industriji jedan od dodataka prehrani koji konstantno plijeni pažnju jest whey protein. Mnogim vježbačima je, nakon upisa u teretanu, kupovina whey proteina prioritet. No, je li to doista magični napitak od kojega ćemo dobiti mišiće ili je sve dio masivne marketinške kampanje?

Da bismo odgovorili na to pitanje vrlo je važno naučiti što whey protein doista i jest.

„Whey“ je engleski naziv za sirutku što sugerira da je whey protein zapravo protein sirutke. Sirutka je nusprodukt proizvodnje sira, jogurta, kefira i sl. Whey protein dobiva se procesom kondeziranja sirutke (smanjuje joj se opseg) i čišćenja. Što je proces čišćenja intenzivniji, dobiva se sve čišći stupanj kvalitete whey proteina.

Po kvaliteti whey proteine možemo podijeliti u tri skupine:

1.     Koncentrat proteina sirutke (WPC)

Ovo je najjednostavniji i najmanje kvalitetan oblik whey proteina. Ovisno o proizvođaču, koncentrat ima približno 30-80% proteina. Koncentrati se umjereno filtriraju te se zadržavaju  ugljikohidrati sadržani u mlijeku (uključujući laktozu) i nešto manje od 10 % masti. U takvim se prahovima također nalaze vitamini i minerali.

 

2.     Izolat proteina sirutke (WPI)

Izolat je visokokvalitetni i kompleksni proteinski pripravak dobiven jednim od dva načina odvajanja: proces ionske izmjene tekučina i membranska filtracija. Izolat kao gotov proizvod može sadržavati do 95% proteina s jako niskim postotkom ugljikohidrata i masti. Izolat je čest izbor sportaša jer ova vrsta proteina sadrži visoke doze BCAA (esencijalne aminokiseline) te je lako probavljiva i ne stvara probavne smetnje u organizmu.

 

3.     Hidrolizat sirutke (WPH)

Hidrolizat sirutke je najkompleksniji oblik proteina sirutke te je maksimalno komprimiran protein u prahu. On je najčišći oblik proteina sirutke te može sadržavati i do preko 95% proteina bez ugljikohidrata i masti. Hidolizat ima složeni aminokiselinski profil čime objedinjuje sve što je jednom sportašu potrebno.

BENEFITI WHEY PROTEINA

·       Povećanje brzine oporavka što rezultira bržim rastom mišićne mase

·       Anti – katabolična funkcija – sprečavanje gubitka mišićne mase

·       Jačanje imuniteta

·       Jednostavno korištenje – brzina pripreme

 

ZAKLJUČAK

Whey protein nije magični napitak od kojega ćete se „napuhati“ preko noći, ali isto tako nije samo marketinški trik. Whey protein može biti od izrazite pomoći u svakodnevnoj prehrani. Zbog lakoće korištenja odličan je izbor u situacijama kada nemate gotov obrok, a zbog brzine apsorpcije preporuča se korištenje poslije treninga kada su mišići „gladni“. Vrlo je važno ne zaboraviti da whey protein nije hrana, već dodatak prehrani te da se vaša prehrana ne smije bazirati samo na njemu. Izbor whey proteina i doziranje treba prilagoditi vlastitim potrebama i ciljevima.

 

Referenca:

Rondanelli M., Klersy C., Terracol G., Talluri J., Maugeri R., Guido D., Faliva M.A., Solerte B.S., Fioravanti M., Lukaski H., Perna S.: Whey protein, amino acids, and vitamin D supplementation with physical activity increases fat-free mass and strength, functionality, and quality of life and decreases inflammation in sarcopenic elderly. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):830-40. doi: 10.3945/ajcn.115.113357