ULOGA CRVENOG MESO U PREHRANI

Posljednjih godina potežu se mnoge rasprave o štetnosti crvenog mesa i njegovom utjecaju na kardiovaskularni sistem te razvoj karcinoma. Što od toga doista jest istina, a što samo još jedan mit prehrambene industrije? Što je sa svim benefitima koje crveno meso pruža?

UVOD

Meso je osnovni izvor životnjskih proteina te kao takav spada pri vrh naše hranidbene piramide. Upravo obradom kvalitetnog mesa dobivamo nutritivno bogati obrok kojim osiguravamo poboljšanje našeg zdravlja, ali se i približavamo našem fitness cilju.

Pod pojam crvenog mesa spadaju teletina (govedo do godine dana života), junetina (12-14 mjeseci života), govedina (sve preko 14 mjeseci života), janjetina i svinjetina.

Ipak, kada govorimo o benefitima i kvalitetama crvenog mesa, mislimo na ono crveno meso koje nije prerađivano te je bez dodanih sastojaka koji utječu na kvalitetu mesa. Mesne prerađevine (usitnjeno meso, kobasičarski proizvodi, mesne konzerve, smrznuta gotova jela, suhomesnati proizvodi i mast) nisu tema ovog članka te ih ne zagovaramo niti preporučamo.

BENEFITI CRVENOG MESA:

1. Odličan su izvor proteina. Kuhano crveno meso sadrži između 28 i 36g proteina na 100g. Proteini iz crvenog mesa su visoko iskoristivi te su bogati esencijalnim aminokiselinama (onima koje tijelo ne može samostalno sintetizirati te ih je potrebno unositi hranom).

2. Odličan su izvor vitamina B skupine. Najzastupljeniji su vitamini B12, B6, B1 i B2.

3. Jedan je od najbogatijih izvora željeza i cinka, a također je i odličan izvor selena, fosfora i magnezija.

4. Crveno meso sadrži i konjugiranu masnu kiselinu (CLA) za koju je ustanovljeno da posjeduje antioksidativna i imunomodulatorna svojstva te da je moguće da pomaže i pri mršavljenju.

5. Crveno meso sadrži i L-karnitin koji ima ulogu transporta dugolančanih masnih kiselina u stanicu za proizvodnju energije tijekom vježbanja.

6. Također, crveno meso sadrži i taurin, kreatin i glutamin.

 

NEDOSTACI CRVENOG MESA:

1. Podaci govore kako osobe koje često jedu crveno meso imaju veće izglede za obolijevanje od karcinoma jednjaka, želuca, debelog crijeva te mjehura. Najvećim krivcem za izazivanje zloćudnih bolest, ipak, smatra se – roštiljanje.

2. Česta konzumacija crvenog mesa povezana je s rizikom od moždanog udara, kao i s oboljenjima kardiovaskularnog sistema.

3. Česta konzumacija crvenog mesa, također, povećava i rizik od dijabetesa.

 

ZAKLJUČAK:

Crveno meso može biti jedan od naših saveznika pri postizanju zdravstvenih i fitness ciljeva, ali isto tako može biti i naš neprijatelj. Sve ovisi o tome koje vrste crvenog mesa i koju količinu konzumiramo te način na koji ga pripremamo. 

Zdravi crveni odrezak iz bio uzgoja, pripreman na malo masnoća povremeno konzumiran obogatit će vaše tijelo gore navedenim benefitima, dok prejedanje raznim prerađevinama crvenog mesa će povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog infarkta, karcinoma i dijabetesa.

Za prosječnog čovjeka preporučuju se količine do 70g dnevno, odnosno do 500g crvenog mesa tjedna. (Brojke se odnose na količinu mesa u stanju nakon termičke obrade.)