ULOGA „CHEAT MEALA“ U FAZI MRŠAVLJENJA

Često možemo čuti kako se spominje termin „cheat meal“, no što je to zapravo? Čemu služi „cheat meal“ ? Zašto bismo uopće htjeli „varati“? I koliko često?

ŠTO JE „CHEAT MEAL“?

Na portalima i društvenim mrežama često se spominje termin „cheat meal“ kada se priča o temama teretane, fitnessa i mršavljenja. Što je to točno?

„Cheat meal“ je obrok koji odstupa od našeg regularnog plana prehrane te ga obično povezujemo s nezdravim namirnicama poput pizze, burgera, slatkiša i sl.

ZAŠTO „VARATI“ ?

Kada krenemo na dijetu te se nalazimo u kalorijskom deficitu potrebnim za gubljenje masnog tkiva, rezultati krenu dobro, ali nakon nekog vremena stanu. Bez obzira smanjimo li još kalorije, povećamo broj ili intenzitet treninga, tijelo ne želi više gubiti masno tkivo. Razlog tomu je što kad je tijelo u kalorijskom defiticitu, količina hormona štitnjače T3 i T4 (važni za regulaciju metabolizma) se smanjuje te se metabolizam usporava.

Kada je tijelo u takvom stanju, onemogućeno mu je daljnje gubljenje masnog tkiva te zbog povišene razine kortizola uslijed kalorijskog deficita, dolazi do razgradnje mišićnog tkiva što nam nikako nije cilj.

Upravo zato, pravovremenim ubacivanjem „cheat meala“ koncentracija T3 i T4 se povećava te se metabolizam ubrzava.

KOLIKO ČESTO BISMO TREBALI IMATI „CHEAT MEAL“?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalni odgovor, već ovisi o raznim parametrima kao što su omjer mišićnog i masnog tkiva, brzina metabolizma, godine, razina aktivacije, način prehrane itd.

No, postoje određeni znakovi koji nas upućuju na to da bi bilo pravo vrijeme za „cheat meal“:

  • Slabiji „pump“ u mišićima na treningu
  • Nedostatak energije
  • Osjećaj praznine u mišićima
  • Usporena probava
  • Gubitak kilaže, ali ne i masnog tkiva
  • Slabiji fokus na treningu

KAKAV „CHEAT MEAL“ ?

Neka vaš cheat meal bude kombinacija ugljikohidrata i proteina sa što manjim udijelom masti. U našem tijelu postoji hormon leptin koji šalje signal hipotalamusu  i govori našem tijelu hoće li kao izvor energije trošiti masti te je dokazano da upravo ovakvim odabirom potenciramo to.

ZAKLJUČAK

„Cheat meal“ nije nešto od čega treba bježati te ukoliko ga pravovremeno ubacimo može nam biti od koristi pri postizanju našeg cilja. Tako da se nemojte bojati povremeno „varati“, ali taj obrok zaslužite - osluškujte signale koje vam vaše tijelo šalje, a ne vaša glava.